FINA BUDAPEST 2017

„Ez a nép mindenre képes, ha összefog”

 

A legjobb magyar táncosok és művészek kápráztatták el a világot a FINA világbajnokság megnyitóján

Budapest, 2017. július 14. - Félezer táncos mutatta meg a világnak, hogy mire képesek a magyarok, ha összefognak. A világszínvonalú produkció színpadra állítása érdekében Magyarország több hivatásos néptáncegyüttese és több amatőr táncegyüttes fogott össze Román Sándor vezetésével. Ez az este ünnepe volt a történelemnek, ünnepe a sportnak, a nemzetnek és a művészetnek.

 

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes és az ExperiDance Production mellett több amatőr néptáncegyüttes, artisták, akrobaták, modern- és balett művészek és a ritmikus gimnasztika válogatott lépett fel péntek este a Széchenyi Lánchíd lábánál 4 uszályból kialakított lebegő színpadon a FINA világbajnokság megnyitóján.

A műsor üzenete, hogy ez a nép mindenre képes, ha összefog.”  – mondta el Román Sándor, a nyitógála táncművészeti elemeinek főkoreográfusa. – „Történelmi tablót mutattunk be múltunk azon pillanataival, amelyek kapcsolódnak a vízhez, mindezt a szabad ég alatt, a háttérben olyan büszkeségeinkkel, mint a Lánchíd, a Citadella, a Várkert bazár és a Budai Vár.”

A budapesti az első olyan megnyitó, amelyet nem arénában rendeztek, a különleges helyszín – a Duna vizére tervezett színpad – komoly inspirációt adott a tervezőknek, akik legmodernebb fény- és hangtechnikai elemeket vonultatták fel. A táncosok mögött gyakorta vízfüggöny lövellt a magasba, erre vetítették a képeket fényfestéssel.  A Müpa szervezésében megvalósult, világversenyhez méltó előadásban közel 220 önkéntes és fiatal sportoló is részt vett, és a produkcióban olyan hazai világsztárok működtek közre, mint Eötvös Péter, Herczku Ágnes, Radics Gigi, Takács Nikolasz vagy Bogányi Gergely, a produkció főrendezője Káel Csaba volt.  

 

Román Sándor az est táncképeinek főkoreográfusa felelt elsődlegesen azért, hogy az esemény táncművészeti oldalról világszínvonalon valósulhasson meg. Az ExperiDance koreográfusának az ország vezető koreográfusai voltak segítségére: Zsuráfszky Zoltán, Mihályi Gábor, Juhász Zsolt és Földi Béla, valamint a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának vezetője, Lazsányi Erika.

 

A kezdő koreográfiában egyszerre 130 gyermek táncolt a színpadon. A „Duna hangja” a víz gyermekeinek születéséről szól, az ember és a víz kapcsolatát meséli el. Központi szereplője az ősanya, aki büszkén adja át a vizet az embereknek.

A gyermekek tánca után az Aquincum koreográfia a római korba kalauzolt el, amelyben a harcosok erejét a békésen fürdőző nők képe lágyítja. A ritmikus gimnasztika csapat szépsége gyönyörű kontrasztot alkotott a területfoglaló római katonák vadságával.

A római kor után a vízfüggönyre vetített fényjátékban feltűnt a csodaszarvas. A harmadik tánc – a sámánok tánca – a magyarok bejövetelét mesélte el, az ősi szellem és a hit erős kapcsolatán keresztül mutatva be, hogyan alakult ki az összetartó nép. Miközben Herczku Ágnes népdalénekes a turulmadárról énekelt, az égen mintegy 30 fényes drón rajzolta ki a magyarság egyik jelképét, a turulmadarat.

Mátyás király korába repítette a nézőket a reneszánsz tánc, amelyben az összes hölgy és az összes gyermek együtt szerepelt bemutatva egy korszak életigenlő és önfeledt lendületét. Miközben a korhű ruhába öltözött 200 táncos körtáncában gyönyörködtünk, gyermekek sora szórt virágokat a folyóba.

A nők tánca után a férfiak vették át az uralmat a színpadon, a huszárok sarkantyús cipőikkel dobogtatták meg a hölgyek szívét, akik csatlakoztak hozzájuk vérpezsdítő tánccal zárva a történelmünket bemutató sorozatot. Ebben a koreográfiában az összes magyar profi néptáncegyüttes táncosai és több amatőr néptáncegyüttes képviselője is részt vett, a színes forgatag szemet gyönyörködtető látványt nyújtott.

Strauss Kék Duna keringőjének dallamaira feltűnt a színen a magyarok számára oly kedves Erzsébet királynő, Sissi, Liszt II. Magyar Rapszódiáját Bogányi Gergely játszotta zongorán majd a balatonfüredi Anna bálok hangulatát idézve 150 manöken vonult a színpadon káprázatos Zoób Kati ruhákban.

A divatbemutató után a táncosok és artisták a burleszk világába varázsolták a közönséget. Stilizált korabeli ruhákban repítettek minket abba a korba, amikor az emberek elkezdtek a vízi sportoknak hódolni. A műsor innentől a vízi sportokról szólt, a művészek megidézték a sportágak kialakulását és Magyarország első olimpiai aranyérmét, amelyet Hajós Alfréd úszónknak köszönhettünk. Az ő és minden magyar bajnok tiszteletére hangzott el ezt követően a magyar himnusz. Az utolsó előtti tánckoreográfia a FINA világbajnokság helyszíneit és sportágait mutatta be, mint a nyílt vízi úszás, úszás, toronyugrás, szinkronúszás és a vízilabda.

A résztvevő országos zászlajainak ünnepélyes bevonulását követően Egerszegi Krisztina nyitotta meg a FINA világbajnokságot szimbolikusan, majd Radics Gigi és Takács Nikolasz duettjét és a Grammy-díjas nemzetközi sztár Cee-Lo Green műsorát élvezhette a közönség. A protokolláris részt követően a műsort egy fergeteges finálé zárta, amelyben több mint száz férfi és fiú csapásolt egyszerre, azaz rendkívül látványosan egyszerre száz táncos mozdul egy ütemre, igazán látványos befejezést adva a produkciónak.

„A történelem folyamán most először fogtak össze magyar művészek, táncosok, hogy elkápráztassák a világot. Bízom benne, hogy sikerült maradandó élményt nyújtani a magyar nézőknek és remélem, a külföldi nézőket is elvarázsolta a magyar kreativitás, lendület és tehetség. Sok százan hónapokon keresztül terveztünk és gyakoroltunk, hogy ma megvalósulhasson ez a produkció. Bízom benne, hogy nemcsak a táncosok szíve dobbant egyszerre a végére, hanem az összes honfitársunké, aki büszke ránk. Mert bebizonyítottuk, hogy mi magyarok vagyunk a világsztárok: nem kell idegen tollakkal ékeskednünk, van nekünk szép tollunk elég.” – összegezte Román Sándor, az ExperiDance Production vezetője a megnyitó műsor után.

 

Káel Csaba igazgató úrtól 2017. november 18-án este örömmel fogadta Román Sándor ExperiDance társalapító a hírt, miszerint alkotónk főkoreográfusi közreműködésével, 530 táncművésszel életre hívott FINA 2017 nyitóeseménye a hétvégén Portóban megrendezett BEA WORLD - Best Event Awards nemzetközi díjátadó gálán elnyerte a Best Live Entertainment szekció fődíját, melyet rendezvényszakmai körökben mint az ilyen típusú világesemények Oscar-díja jegyeznek. Amikor visszatekintünk a mai napig őszinte örömünkre szolgál, hogy részvételünkkel, szakértelmünkkel, és kreativitásunkkal hozzáadhattunk a közöshöz, ezzel is emelve hazánk nemzetközi pozícionálását.

 

A műsorban fellépett táncegyüttesek és csapatok a következők:

 

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Állami Népi Együttes

Duna Művészegyüttes

ExperiDance Production

Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes

Bartók Táncegyüttes

Bihari János Táncegyüttes

Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes

Csepeli Öregtáncosok Együttese

Szilas Néptáncegyüttes

Vadrózsák Néptáncegyüttes

Vasas Művészegyüttes

Budapest Táncszínház

Magyar Torna Szövetség – A magyar ritmikusgimnasztika – válogatott csapata

ExperiDance Táncakadémia

Budai Akrobatikus Sport Egyesület

Érdi Torna Club,

Grassalkovich SE

Puente SE

Baross Imre Artistaképző

AcroArtManiacs

Tündy’s Aerial Factory

 

 

Támogatóink