Az ExperiDance

A Ritmus Ünnepe

Az ExperiDance Production célja a legmagasabb szintű művészi szórakoztatás, és a forradalmasított magyar tánckultúra népszerűsítése az egész világon. A 2000 óta sikeres társulat ereje, hogy a tüzes magyar táncokat népszerű nemzetközi és modern irányzatokkal szelídíti meg, vagy épp a végletekig fokozza. Az ExperiDance által így teljesen új, összetéveszthetetlen táncstílus született.

Megtiszteltetés számunkra, hogy ezt az egyedi stílust már több fontos nemzetközi színpadon bemutathattuk, így mára hazai és külföldi közönségünk is a magyar tánckultúra utazó nagyköveteiként gondol ránk. Küldetésünk továbbra is az, hogy gyökereinket nem feledve – minden kontinensen meghódítsuk a nézőket. Az ExperiDance tánckarának tagjai mind magasan képzett hivatásos táncosok, akik a társulat támogató közegében estéről estére képesek a legjobbat kihozni magukból. Az ő teljesítményükön túl a koreográfus, zeneszerző, jelmez- és díszlettervező, dramaturg és technikusok professzionális összhangja a garancia a biztos sikerre.

BÜSZKÉK VAGYUNK TELJESÍTMÉNYÜNKRE:

 

EZEREGYÉV - TÖRTÉNELMI TÁNC SHOW
   (Prem.: 2000. március - Szolnoki Szigligeti Színház)
MUSKÉTÁSOK - AVAGY KEVÉS DUMAS, SOK TÁNC
   (Prem.: 2001. május - Erkel Színház)
BARTÓK TÁNCMŰ
   (Prem.: 2002. június - Nemzeti Táncszínház)
REVANS - TÁNCMŰ KÉT FELVONÁSBAN
   (Prem.: 2003. március - Nemzeti Színház)
STEEL - A FÉM LEGENDÁJA
   (Prem.: 2004. április - Művészetek Palotája, Fesztivál Színházterem)
CSAJKOVSZKIJ: KOMÉDIÁSOK
  (Prem.: 2004. június - Miskolci Operafesztivál)
NAGYIDAI CIGÁNYOK - LÁTVÁNY ÉS TÁNCSZÍNHÁZ
   (Prem.: 2006. szeptember - Nemzeti Táncszínház)
ESSZENCIA - A RITMUS ÜNNEPE
   (Prem.: 2008. április - Pekingi Nagyszínház)
SZEGET SZEGGEL - RENEDANCE 100 PERCBEN
   (Prem.:2008. szeptember - Nemzeti Táncszínház)
BOLDOGSÁG 69:09
   (Prem.: 2009. október - Művészetek Palotája, Fesztivál Színházterem)
FORRÁS - JÉGHIDEG ÉS TŰZFORRÓ
   (Prem.: 2011. április - RaM Colosseum)
LILIOMFI
   (Prem.: 2012. január - Nemzeti Táncszínház)
TOLDI - MUSICALKÖLTEMÉNY
   (Prem.: 2012. március - RaM Colosseum)
MONTE CRISTO GRÓFJA
   (Prem.: 2012. április - RaM Colosseum, koprodukciós partner: Jókai Színház)
BARTÓK III.
   (Prem.: 2012. június - Miskolci Operafesztivál)
FRANK SINATRA - A HANG
   (Prem.: 2013. január - RaM Colosseum, koprodukciós partner: Jókai Színház)
RADNÓTI - ÁLMOK KÉT FELVONÁSBAN
   (Prem.: 2013. május  - RaM Colosseum)
FERGETEGES - SISSI LEGENDÁJA 
   (Prem.: 2013. október - RaM Colosseum, koprodukciós partner: 100 Tagú C.)
SZENVEDÉLYEM, VELENCE
   (Prem.: 2014. január - RaM Colosseum)
ÉN, LEONARDO - A FÉNY SZÜLETÉSE
   (Prem.: 2015. április - RaM Colosseum)
GYÖNGYHAJÚ LÁNY BALLADÁJA - A MUSICALEK ALFÁJA ÉS OMEGÁJA
  (Prem.: 2016. március - RaM Colosseum)
NOSTRADAMUS - VILÁGOK VÁNDORA
  (Prem.: 2016. május - RaM Colosseum)
CINDERELLA - CSALÁDI MESEMUSICAL AZ ELVESZETT CIPELLŐRŐL ÉS A MEGTALÁLT BOLDOGSÁGRÓL
  (Prem.: 2017. szeptember - RaM Colosseum)

Múltunk számokban:

Zajos siker

17 országban

Több, mint

2500 teltházas előadás

Több, mint

2,5 millió néző

38 főállású táncművész

35 fős

backstage

Az első produkció

túl az 650. előadáson

16 egész estés

show

Koreográfus, művészeti vezető

Román Sándor tulajdonos, művészeti vezető, koreográfus már tíz évesen, 1975-ben fellépett Fidel Castro vendégeként Kubában a Világ Ifjúsági Találkozón, a Nagy István vezette cigándi táncegyüttes táncosaként. Pályaválasztását kiváló tánctudásán kívül ez az élmény is befolyásolta. Az Állami Balettintézet legmagasabb pontszámot elért felvételizőjeként elkezdődött tehetségének kibontakozása, majd több néptáncgyűjtő és -tanító körúton is részt vett Tímár Sándor tanítványaként.

A diploma megszerzése után 1983-ban szólistaként táncolt a Honvéd Együttesben. Dolgozott a Budapest Táncegyüttesben és az Állami Népi Együttesben is, ahol szintén a magyar folklórkincs újraértelmezésével foglalkozott. Egyéves amerikai tanulmányútja után, a kortárs tánctechnikák néptáncba való beépítésével létrehozta 2000-ben saját tánctársulatát, az ExperiDance-t.

Koreográfusként több színházzal és rendezővel együttműködve változatos stílusú előadásokat hozott létre. A Nemzeti Színház mellett a Magyar Állami Operaház „A fából faragott királyfi” koreográfiája is az ő nevéhez fűződik. Dolgozott együtt több neves filmrendezővel (Jancsó Miklós, Bereményi Géza, Novák Emil, Meskó Zsolt, Iglódi István) koreográfusként és a filmek társalkotójaként is. A színházban és filmezésben szerzett tapasztalataival mind az ExperiDance társulatot gazdagította, melynek eredményeként egy teljesen új táncstílus jött létre.

Román Sándor az Állami Balettintézet mester képzésén klasszikus balettmesteri diplomát szerzett, majd dolgozott a Táncművészeti Főiskolán, a Győri és Pécsi Balettnek, a Szlovén Nemzeti Operában Ljubljanában és Bolzano Városi Színházban is. A legmagasabb szintű balett kultúrát az ExperiDance stílusba is beépítette.

Az ExperiDance Production hatalmas népszerűségnek örvend, több éve szerepel a Nemzeti Színház, a Nemzeti Táncszínház, a RaM Colosseum és a Művészetek Palotája repertoárjában teltházas előadásokkal. Az alkotó és a tánctársulat nevét már szerte a világon márkanévként tartják számon. Teltházas előadásokkal léptek fel Pekingben a Magyar Kínai Évad részeként és Sanghajba is meghívást kaptak, ahol jótékonysági esten is színpadon álltak. Ausztria, Németország és Svájc arénáiban az Apassionata produkcióin keresztül hétvégenként rendszeresen akár 30 000 ember előtt népszerűsítik az ExperiDance-t. 

A PRODUCER

Vona Tibor az ExperiDance Production alapítója és producere, a Magyar Köztársaság Arany Tiszti Érdemkereszt tulajdonosa.

 

Román Sándorral való megismerkedésük idején Vona Tibor sikeres üzletember és elkötelezett művészetrajongó volt, így az elsők között látta a művész debütáló rendezését, az Ezeregyév című produkciót. A példa nélkül álló előadás hatására Vona Tibor felismerte a modern magyar tánckultúrában az értékteremtésre és üzleti sikerre való óriási lehetőséget, így 2000-ben producerként Román Sándor és a Szolnoki Szigligeti Tánctársulat mellé állt. Első lépésként egy évre előre 12 alkalommal kibérelte az együttes számára Magyarország egyik legpatinásabb teátrumát, az Erkel Színházat.

 

Elkötelezettsége elérte célját, hiszen a társulat azóta is folyamatosan szerepel Magyarországon és külföldön egyaránt. Mára Vona Tibor 5 kontinensen képviseli az ExperiDance ügyét.

FŐBB SZAKMAI DÍJAK

2001 -  Europa’s Magyar Táncdíj

2008 -  Magyar Köztársaság Bíbor Tiszti Keresztje érdemrend Román Sándornak

2010 -  Magyar Köztársaság Arany Tiszti Keresztje érdemrend Vona Tibornak

2010 -  Gundel művészeti díj

2014 -  A Nagycsaládosok Országos Egyesülete - Bölcső - Díj

2015 -  European Business Awards „Az év vállalkozása” nemzeti bajnok

2015 -  Legjobb Táncelőadás Díj -  IV. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál 

2016 -  Miniszteri Elismerő Oklevél

2016 -  Legjobb Zenés Előadás Díj - V. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál

2016 -  Magyar Termék Nagydíj

2016 -  Magyar Brands díj: "Innovatív Márka" és " Kiváló Fogyasztói Márka" kategóriában

2017 -  KKV Top 100 díj : Első helyezés

2017 - Vastaps-díj Salgótarján: "Legjobb zenés előadás" a Gyöngyhajú Lány Balladája előadásunkért 

2017 -  Magyar Brands díj: "Innovatív Márka" és " Kiváló Fogyasztói Márka" kategóriában

2017 - Regionális, Pest Megyei "Príma Díj", kultúra, közművelődés kategóriában

2018 - A Leglátványosabb Előadás Díj - Magyar Teátrum Nyári Fesztivál

FLOTTA ÉS TECHNIKAI ESZKÖZPARK

Az ExperiDance Production, partnerei és megrendelői minél hatékonyabb kiszolgálásának érdekében 2015-ben megvásárolta saját nagyszínpadi produkcióinak, kooprodukcióinak bemutatására tökéletesen alkalmas hang-, fény-, és színpadtechnikai eszközparkját (színpadméret:14mx18m), melyet 2017-ben 140 m2 LED-ráccsal és vezérléssel bővített.
Az apparátus az eszközöket saját kamionflottájával a helyszínre szállítva akár egy előadásnapon belül képes az előadás aznapi bemutatása mellett építeni, hang-, fénybeállni, próbálni, színpadlejárni és bontani.

Közösségünk ezen profin szervezett aktivitásával mára egyedülállóan komplex szolgáltatója tud lenni a magyar kulturális közélet megrendelőinek.

TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS

Szívügyünk a vidékfejlesztés ez esetben a kultúra szemszögéből megközelítve azt. Az ExperiDance Production a szponzorációból befolyt támogatásait kizárólag arra fordítja, hogy produkciói olyan régiókba és ezen belül településekre is eljuthassanak, ahol erre fogadókésség van, de anyagi forrás nincs.

Ezen felül rendszeresen támogatjuk a Nyugdíjasok Országos Szövetségét, a Tisztelet Társaságát, a Nagycsaládosok Országos Egyesületét és a Nemzetközi Pető Intézetet.

AZ EXPERIDANCE TÁRSULAT KÜLDETÉSE

"Kevés olyan sokarcú kifejezési forma létezik, mint a mozgás, a tánc. Amióta emberek élnek, azóta létezik a tánc is a földön. A tánc és az ember egymástól elválaszthatatlanok. Nekünk, magyaroknak, olyan tánchagyományaink vannak, amelyek a világon mindenhol híressé és kedveltté váltak, ismertté tették országunkat. Tánckultúránkat régóta, sokan és sokféleképpen jelenítik meg hazánkban és a világban, az évek során több generáció is felnőtt, átalakult a világ, változott az emberek igénye, ízlése. A mai táncosok feladata sokkal nehezebb és összetettebb mint elődeiké volt, hisz úgy kell megőrizniük és népszerűsíteniük a régi tánchagyományokat, hogy azok a mai emberek számára is érthetővé, élvezhetővé váljanak. Ezen nehéz feladat kiváló megoldását vállalta és vállalja tánctársulatunk minden produkciójával, úgy a magyar, mint nemzetközi nézőink előtt, minden fellépésünk minden percében. Kreativitás, hit és szakértelem – így élünk, így dolgozunk, ezt képviseljük, ezt kell hogy lássák, érezzék nézőink." 

 

Román Sándor
Művészeti igazgató, tulajdonos  

Vona Tibor
Ügyvezető igazgató, tulajdonos
 

Támogatóink