FINA BUDAPEST 2017

„Ez a nép mindenre képes, ha összefog”

 

A legjobb magyar táncosok és művészek kápráztatták el a világot a FINA világbajnokság megnyitóján

Budapest, 2017. július 14. - Félezer táncos mutatta meg a világnak, hogy mire képesek a magyarok, ha összefognak. A világszínvonalú produkció színpadra állítása érdekében Magyarország több hivatásos néptáncegyüttese és több amatőr táncegyüttes fogott össze Román Sándor vezetésével. Ez az este ünnepe volt a történelemnek, ünnepe a sportnak, a nemzetnek és a művészetnek.

 

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes és az ExperiDance Production mellett több amatőr néptáncegyüttes, artisták, akrobaták, modern- és balett művészek és a ritmikus gimnasztika válogatott lépett fel péntek este a Széchenyi Lánchíd lábánál 4 uszályból kialakított lebegő színpadon a FINA világbajnokság megnyitóján.

A műsor üzenete, hogy ez a nép mindenre képes, ha összefog.”  – mondta el Román Sándor, a nyitógála táncművészeti elemeinek főkoreográfusa. – „Történelmi tablót mutattunk be múltunk azon pillanataival, amelyek kapcsolódnak a vízhez, mindezt a szabad ég alatt, a háttérben olyan büszkeségeinkkel, mint a Lánchíd, a Citadella, a Várkert bazár és a Budai Vár.”

A budapesti az első olyan megnyitó, amelyet nem arénában rendeztek, a különleges helyszín – a Duna vizére tervezett színpad – komoly inspirációt adott a tervezőknek, akik legmodernebb fény- és hangtechnikai elemeket vonultatták fel. A táncosok mögött gyakorta vízfüggöny lövellt a magasba, erre vetítették a képeket fényfestéssel.  A Müpa szervezésében megvalósult, világversenyhez méltó előadásban közel 220 önkéntes és fiatal sportoló is részt vett, és a produkcióban olyan hazai világsztárok működtek közre, mint Eötvös Péter, Herczku Ágnes, Radics Gigi, Takács Nikolasz vagy Bogányi Gergely, a produkció főrendezője Káel Csaba volt.  

 

Román Sándor az est táncképeinek főkoreográfusa felelt elsődlegesen azért, hogy az esemény táncművészeti oldalról világszínvonalon valósulhasson meg. Az ExperiDance koreográfusának az ország vezető koreográfusai voltak segítségére: Zsuráfszky Zoltán, Mihályi Gábor, Juhász Zsolt és Földi Béla, valamint a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának vezetője, Lazsányi Erika.

 

A kezdő koreográfiában egyszerre 130 gyermek táncolt a színpadon. A „Duna hangja” a víz gyermekeinek születéséről szól, az ember és a víz kapcsolatát meséli el. Központi szereplője az ősanya, aki büszkén adja át a vizet az embereknek.

A gyermekek tánca után az Aquincum koreográfia a római korba kalauzolt el, amelyben a harcosok erejét a békésen fürdőző nők képe lágyítja. A ritmikus gimnasztika csapat szépsége gyönyörű kontrasztot alkotott a területfoglaló római katonák vadságával.

A római kor után a vízfüggönyre vetített fényjátékban feltűnt a csodaszarvas. A harmadik tánc – a sámánok tánca – a magyarok bejövetelét mesélte el, az ősi szellem és a hit erős kapcsolatán keresztül mutatva be, hogyan alakult ki az összetartó nép. Miközben Herczku Ágnes népdalénekes a turulmadárról énekelt, az égen mintegy 30 fényes drón rajzolta ki a magyarság egyik jelképét, a turulmadarat.

Mátyás király korába repítette a nézőket a reneszánsz tánc, amelyben az összes hölgy és az összes gyermek együtt szerepelt bemutatva egy korszak életigenlő és önfeledt lendületét. Miközben a korhű ruhába öltözött 200 táncos körtáncában gyönyörködtünk, gyermekek sora szórt virágokat a folyóba.

A nők tánca után a férfiak vették át az uralmat a színpadon, a huszárok sarkantyús cipőikkel dobogtatták meg a hölgyek szívét, akik csatlakoztak hozzájuk vérpezsdítő tánccal zárva a történelmünket bemutató sorozatot. Ebben a koreográfiában az összes magyar profi néptáncegyüttes táncosai és több amatőr néptáncegyüttes képviselője is részt vett, a színes forgatag szemet gyönyörködtető látványt nyújtott.

Strauss Kék Duna keringőjének dallamaira feltűnt a színen a magyarok számára oly kedves Erzsébet királynő, Sissi, Liszt II. Magyar Rapszódiáját Bogányi Gergely játszotta zongorán majd a balatonfüredi Anna bálok hangulatát idézve 150 manöken vonult a színpadon káprázatos Zoób Kati ruhákban.

A divatbemutató után a táncosok és artisták a burleszk világába varázsolták a közönséget. Stilizált korabeli ruhákban repítettek minket abba a korba, amikor az emberek elkezdtek a vízi sportoknak hódolni. A műsor innentől a vízi sportokról szólt, a művészek megidézték a sportágak kialakulását és Magyarország első olimpiai aranyérmét, amelyet Hajós Alfréd úszónknak köszönhettünk. Az ő és minden magyar bajnok tiszteletére hangzott el ezt követően a magyar himnusz. Az utolsó előtti tánckoreográfia a FINA világbajnokság helyszíneit és sportágait mutatta be, mint a nyílt vízi úszás, úszás, toronyugrás, szinkronúszás és a vízilabda.

A résztvevő országos zászlajainak ünnepélyes bevonulását követően Egerszegi Krisztina nyitotta meg a FINA világbajnokságot szimbolikusan, majd Radics Gigi és Takács Nikolasz duettjét és a Grammy-díjas nemzetközi sztár Cee-Lo Green műsorát élvezhette a közönség. A protokolláris részt követően a műsort egy fergeteges finálé zárta, amelyben több mint száz férfi és fiú csapásolt egyszerre, azaz rendkívül látványosan egyszerre száz táncos mozdul egy ütemre, igazán látványos befejezést adva a produkciónak.

„A történelem folyamán most először fogtak össze magyar művészek, táncosok, hogy elkápráztassák a világot. Bízom benne, hogy sikerült maradandó élményt nyújtani a magyar nézőknek és remélem, a külföldi nézőket is elvarázsolta a magyar kreativitás, lendület és tehetség. Sok százan hónapokon keresztül terveztünk és gyakoroltunk, hogy ma megvalósulhasson ez a produkció. Bízom benne, hogy nemcsak a táncosok szíve dobbant egyszerre a végére, hanem az összes honfitársunké, aki büszke ránk. Mert bebizonyítottuk, hogy mi magyarok vagyunk a világsztárok: nem kell idegen tollakkal ékeskednünk, van nekünk szép tollunk elég.” – összegezte Román Sándor, az ExperiDance Production vezetője a megnyitó műsor után.

 

A műsorban bemutatott koreográfiák, művészeti csoportok és szólisták

 

 1. A Duna hangja
  1. Az ExperiDance Táncakadémia növendékei,
  2. Az Experidance Production szólistái: Stana Alexandra, Patonai Zsolt, Dara Dániel és Vonáné Takács Melinda
  3. Az ExperiDance Táncakadémia szólistája: Román Réka

Koreográfus: Román Sándor

 

 1. Róma
  1. Magyar Nemzeti Táncegyüttes férfi kara
  2. Az összes amatőr néptáncegyüttes férfi kara
  3. Budapest Táncszínház férfi és női kara,
  4. Ritmikus gimnasztika csapat
  5. Az ExperiDance Production férfi és női kara
  6. Szólista: Bajári Levente

Koreográfus: Román Sándor, részkoreográfusok: Lazsányi Erika és Földi Béla

 

 1. Sámán
  1. Fősámán: Makovinyi Tibor,
  2. Sámánok: Darabos Péter, Farkas Máté, Tókos Attila, Sánta Gergő, Kolumbán Norbert, Soós Gyula András
  3. A felsorolt néptáncegyüttesek férfi kara
  4. A felsorolt amatőr néptáncegyüttesek férfi kara,
  5. Az ExperiDance Produkció férfi és női kara

Koreográfus: Román Sándor

 

 1. Reneszánsz
  1. A felsorolt hivatásos néptáncegyüttesek női kara
  2. A felsorolt amatőr néptáncegyüttesek női kara
  3. Az ExperiDance Production női kara
  4. Az ExperiDance Táncakadémia növendékei

Koreográfusok: Mihályi Gábor és Juhász Zsolt

 

 1. Huszár
  1. A felsorolt amatőr néptáncegyüttesek férfi kara
  2. Az ExperiDance Production férfi kara
  3. Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes férfi kara
  4. Bartók Táncegyüttes férfi kara
  5. Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes férfi kara
  6. Vadrózsák Néptáncegyüttes
  7. Szólisták: Patonai Norbert, Sánta Gergő, és Darabos Péter

Koreográfus: Román Sándor

 

 1. Intermezzo
  1. A felsorolt amatőr néptáncegyüttesek
  2. Az ExperiDance Production férfi és női kara
  3. Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes
  4. Bartók Táncegyüttes
  5. Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes
  6. Vadrózsák Néptáncegyüttes
  7. Koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

 

 1. Burleszk 1.
  1. A felsorolt amatőr néptáncegyüttesek férfi és női kara,
  2. Az ExperiDance Production férfi és női kara
  3. Az ExperiDance Táncakadémia növendékei
  4. Budai Akrobatikus Sport Egyesület, Erdi Torna Club, Grassalkovich SE és Puente SE
  5. Baross Imre Artistaképző
  6. Tündy’s Aerialfactory
  7. AcroArtManiacs,
  8. Szólisták: Holman Enikő, Torma Zsolt, Dara Dániel

Koreográfus: Román Sándor

 

 1. Burleszk 2.
  1. A felsorolt amatőr néptáncegyüttesek férfi és női kara,
  2. Ritmikus gimnasztika csapat
  3. ExperiDance Production szólisták: Patonai Zsolt, Patonai Norbert, Péli Róbert, Péntek Dominik, Torma Zsolt, Iványi Tamás, Zsombori Miklós, Filep Viktor, Rímár Izabella, Stana Alexandra, Holman Enikő, Török Fanni

Koreográfus: Román Sándor, részkoreográfus: Lazsányi Erika

 

 1. Sportágak
  1. A felsorolt amatőr néptáncegyüttesek férfi és női kara
  2. Budai Akrobatikus Sport Egyesület, Érdi Torna Club, Grassalkovich SE és Puente SE
  3. Baross Imre Artistaképző,
  4. AcroArtManiacs,
  5. Budapest tánczínház férfi és női kara
  6. Atlantisz artista csoport,
  7. Ritmikus gimnasztika csapat

Koreográfus: Román Sándor

Vezető szakedzők, edzők és mesterek: Mester Gábor, Szücsi Ildikó és Hajagos László

 

 1. Finálé
  1. A felsorolt amatőr néptáncegyüttesek férfi kara
  2. A felsorolt amatőr néptáncegyüttesek férfi kara
  3. Az ExperiDance Táncakadémia szólistái: Buzogány Ákos, Dara Dániel, Edomwony Bende, Koncz Levente, Stiblár Vazul, Tompai Ádám, Vona Kristóf, Walter Leon, Bogdán Csaba és Stiblár Magor
  4. Koreográfusok: Román Sándor, Mihályi Gábor, Juhász Zsolt és Zsuráfszky Zoltán

 

A műsorban fellépett táncegyüttesek és csapatok a következők:

 

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Állami Népi Együttes

Duna Művészegyüttes

ExperiDance Production

Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes

Bartók Táncegyüttes

Bihari János Táncegyüttes

Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes

Csepeli Öregtáncosok Együttese

Szilas Néptáncegyüttes

Vadrózsák Néptáncegyüttes

Vasas Művészegyüttes

Budapest Táncszínház

Magyar Torna Szövetség – A magyar ritmikusgimnasztika – válogatott csapata

ExperiDance Táncakadémia

Budai Akrobatikus Sport Egyesület

Érdi Torna Club,

Grassalkovich SE

Puente SE

Baross Imre Artistaképző

AcroArtManiacs

Tündy’s Aerial Factory

 

 

Támogatóink